چه کنیم اگر بعد از پرواز گرفتگی گوش ما رفع نشد؟
چه کنیم اگر بعد از پرواز گرفتگی گوش ما رفع نشد؟
اگر تجربه مسافرت با هواپیما را داشته باشید، احتمالاً گرفتگی گوش بعد از پرواز را تجربه کردهاید. گرفتگی گوش بعد از پرواز زمانی اتفاق میافتد که شیپور استاش (تونل گوش که پشت بینی را به فضای گوش میانی وصل میکند) به درستی عمل نمیکند و موجب تفاوت فشار در پرده گوش میشود. احتمالاً این اختلال باعث درد گوش و ایجاد صدای ناگهانی شود. صدای ناگهانی نشانهای است که شیپور استاش دوباره باز شده است.
علت واقعی گرفتگی گوش بعد از پرواز هواپیما
وقتی بلیط هواپیما را تهیه میکنید، حتما میدانید که در حین پرواز چیزهای زیادی را تجربه خواهید کرد. گرفتگی گوش هم یکی از این مشکلات است که در هنگام بلند شدن هواپیما یا فرود آمدن آن با آن مواجه خواهید شد. اما علت این نوع گرفتگی گوش چیست؟
گوش انسان حاوی یک محفظه هوا است که وقتی بر روی زمین هستید، این محفظه همان سطح از فشاری را ایجاد میکند که در هوای اطرافمان احساس میکنیم. وقتی ارتفاع از زمین خیلی سریع تغییر پیدا میکند مانند رانندگی در مسیرهای رو به بالا یا رو به پایین یا پرواز با هواپیما، فشار هوا در بیرون از گوش، دیگر مثل فشار هوا در داخل گوش نخواهد بود. چون در هنگام پرواز هوا تراکم بسیار کمی دارد، گرفتگی گوش بسیار قابل توجه میشود. چون پرده گوشمان تحت فشار بیشتری از داخل محفظه هوا در داخل گوش قرار میگیرد، حاصل آن ایجاد صدای تق تق و گرفتگی گوش است.
این وضعیت تقریباً امری رایج است، اما بر هر کسی بهطور متفاوتی تاثیر میگذارد. بر طبق تحقیقات، 28 درصد از افرادی که برای سفر، پرواز با هواپیما را انتخاب میکنند، دچار گرفتگی گوش بعد از پرواز میشوند. برخی از افراد در هواپیما احساس درد میکنند، برخی دیگر نیز در حین پرواز هیچ دردی ندارند و فقط ناراحتی جزئی را تجربه میکنند. اگر قبل از تهیه بلیط هواپیما سرما خورده باشید و یا دچار عفونت گوش شده باشید، علائم گرفتگی گوش ممکن است ناراحتکنندهتر هم باشد. در برخی مواقع هم التهاب گلو یا گرفتگی بینی میتواند موجب گرفتگی گوش شود.
اکثر افراد به محض فرود آمدن هواپیما و یکسان شدن فشار هوای بیرون با فشار داخل گوش، خیلی زود بهبود مییابند.
علائم گرفتگی گوش بعد از پرواز
وقتی هواپیما در حال صعود یا فرود آمدن است، علائم زیر را میتوانید تجربه کنید:
- مسدود شدن گوشها
- احساس ناراحتی یا درد در گوش
- از دست دادن جزئی شنوایی
اکثر این علائم به محض فرود آمدن هواپیما از بین میروند.
نحوه تشخیص گرفتگی گوش بعد از پرواز
تشخیص پزشکی گرفتگی گوش معمولاً چندان لازم و ضروری نیست. با این وجود، اگر بعد از پرواز هر کدام از علائم زیر را داشتید، بهتر است در اولین فرصت با پزشک مشورت کنید:
- درد مداوم
- انسداد گوش بهصورت مداوم
- سرگیجه
- خونریزی در گوش.
پزشک بعد از معاینه گوش ممکن است تست شنوایی (شنوایی سنجی) یا ارزیابی فشار طبل گوش (تمپانومتری) را پیشنهاد دهد.
تسکین علائم گرفتگی گوش
برای تسکین علائم گرفتگی گوش بعد از پرواز میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:
- در هنگام بلند شدن هواپیما از زمین و همچنین هنگام فرود آمدن آن بیدار بمانید. این کار به شما کمک میکند تا در مورد تغییرات در گوشتان آگاهتر بمانید و بهتر بتوانید به آن واکنش نشان دهید.
- وقتی احساس ناراحتی در گوش شروع شد، خمیازه بکشید. این کار به باز شدن شیپور استاش کمک میکند. هرچه بیشتر خمیازه بکشید، به همان قدر شیپور استاش بیشتر میتواند فشار هوا بیشتر میشود. در مورد کودکان بهتر است به آنها غذا یا نوشیدنی بدهید.
- در طول پرواز آدامس بجوید، بهویژه در هنگام بلند شدن هواپیما و قبل از اینکه هواپیما قصد فرود آمدن داشته باشد. این کار به برابر شدن فشار هوا کمک میکند.
- دهانتان را ببندید و در عین حال هوا را وارد بینیتان کنید. این کار باعث میشود هوای بیشتری وارد شیپور استاش شود.
- اگر سرما خوردهاید و یا دچار آلرژی هستید، داروی ضد احتقان و مصرف کنید. این نوع داروها ممکن است به تمیز کردن گوش قبل از فرود آمدن هواپیما کمک کنند. مصرف آنتیهیستامین نیز توصیه میشود.
آیا میتوان از گرفتگی گوش در هواپیما پیشگیری کرد؟
در طول پرواز، بهترین کار این است که در هنگام بلند شدن هواپیما و هنگام فرود آمدن هواپیما بیدار بمانید. در این دو بازه زمانی، گوش افراد بیشتر مستعد گرفتگی گوش هستند. جویدن آدامس، خوردن یا آشامیدن در طول این دو بازه زمانی باعث باز شدن شیپور استاش میشود. مصرف داروهای ضد احتقان نیز قبل از پرواز ممکن است به باز شدن بهتر شیپور استاش کمک کنند.
همچنین باید گوشتان را تمیز نگه دارید و از ورود هر گونه آلاینده به گوشتان دوری کنید.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به گرفتگی گوش در هواپیما هستند؟
هر فردی که با هواپیما پرواز میکند، میتواند گرفتگی گوش را تجربه کند. اما افرادی که شیپور استاش نازک یا کوچکی دارند (مانند خردسالان) بیشتر مستعد گرفتگی گوش در هواپیما هستند و ممکن است علائم شدیدتری را تجربه کنند. افرادی که قبلاً سابقه عفونت گوش داشتهاند یا پارگی طبل گوش را تجربه کردهاند، بیشتر مستعد مشکلات مرتبط با گوش در هنگام پرواز هستند. پس قبل از تهیه بلیط اگر مبتلا به عفونت گوش هستید یا هر نوع مشکل مرتبط با گوش دارید، برای رفع آن اقدام کنید.
ریکاوری
شدت و نوع گرفتگی گوش در هواپیما بر چگونگی و مدت زمان بهبودی از این اختلال تاثیر میگذارد. اکثر افرادی که گرفتگی گوش را در هنگام پرواز تجربه میکنند کاملاٌ و بدون از دست دادن شنوایی دائمی بهبود مییابند.
در حین زمان ریکاوری، بیماران باید از تغییرات فشار هوا خودداری کنند. بسیاری از موارد ابتلا به گرفتگی گوش به طور ناگهانی و بدون نیاز به هیچگونه درمانی برطرف میشوند.
در موارد خفیف تا متوسط، گرفتگی گوش بین دو تا سه هفته طول میکشد. در موارد شدیدتر، شش تا دوازده ماه زمان لازم است تا بهبودی کامل حاصل شود.
در بسیاری از مواقع، گرفتگی گوش بعد از پرواز میتواند منجر به پاره شدن طبل گوش شود. اگر این مورد اتفاق بیفتد، ممکن است چندین ماه طول بکشد تا مشکل رفع شود. پارگی طبل گوش معمولاً خودبهخود برطرف میشود، اما اگر برطرف نشد، نیاز به جراحی خواهد بود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر گوشتان مسدود بماند، اگر شنیداریتان نرمال نیست و یا اگر ساعتها بعد از پرواز و فرود آمدن هواپیما، همچنان درد گوش دارید، با پزشک تماس بگیرید. خونریزی، سرگیجه یا ترشحات گوش همگی نشانههایی از آسیب به گوش است و با توسط پزشک بررسی شوند.
حرف آخر
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، گرفتگی گوش در هواپیما بهعلت تغییرات فشار هوا ایجاد میشود. در هر گوش، لولهای وجود دارد که گوش میانی را به گلو و بینی متصل میکند. این لوله که شیپور استاش نامیده میشود، وقتی مسدود میشود موجب گرفتگی گوش میشود.
همچنین به علائم این اختلال در هنگام پرواز اشاره کردیم و گفتیم که انسداد شیپور استاش یکی از علتهای اصلی گرفتگی گوش در هواپیما است. اما میتوانید با چند راهکار ساده مثل خمیازه کشیدن و یا جویدن آدامس تا حدودی از وقوع آن پیشگیری کنید. اگر به هر دلیلی علائم گرفتگی گوش بعد از پرواز همچنان باقی مانده باشد، توصیه میشود به پزشک مراجعه کنید.